Χταπόδι γκιουβέτσι με νιόκο

Μια συνταγή από τον παραθαλάσσιο οικισμό Λυγιά Λευκάδας

Υλικά:

  • ένα χταπόδι περίπου 2 κιλά
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • πιπέρι
  • 600 γρ κριθαράκι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε στο ταψί με το τριμμένο κρεμμύδι, το λάδι, τη ντομάτα και 3 ποτήρια νερό ζεστό, το κρασί και τα ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, περίπου 170 °C βαθμούς. Προσθέτουμε ζεστό νερό κατά το ψήσιμο αν χρειασθεί. Όταν βράσει το χταπόδι και είναι μαλακό ρίχνουμε τον κριθαράκι και ανακατεύουμε κάθε τόσο μέχρι να βράσει.

Ριγανάδα

Για Ριγανάδα στην Καρυά Λευκάδας

Η Ριγανάδα είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία της Καρυάς και βασίζεται σε παραδοσιακό φαγητό της ορεινής Λευκάδας. Η ριγανάδα φτιάχνεται από ξερό χωριάτικο ψωμί, το οποίο βρέχεται σε νερό, στύβεται καλά και στη συνέχεια προστίθεται πολλή ρίγανη, λάδι και χοντρό αλάτι. Συνήθως συνοδεύεται από ντομάτα, ελιές, παστές σαρδέλες ή τυρί. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η ριγανάδα παρασκευάζεται επί τόπου και στη συνέχεια προσφέρεται στους επισκέπτες μαζί με ντόπιο κρασί, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Φακή

Φακή στην Εγκλουβή Λευκάδας


Η ξακουστή φακή της Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής σε υψόμετρο 950μ. Είναι ένα προϊόν με θαυμάσια χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το βρασμό. Οι Εγκλουβισάνοι καλλιεργητές ποτέ δεν δέχθηκαν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής, συγχρόνως όμως την καθιστά και αυθεντική βιολογική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο οροπέδιο της Εγκλουβής υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου που γιορτάζει στις 7 Αυγούστου. Την προηγούμενη μέρα γίνεται πανηγύρι στην περιοχή και οι Εγκλουβησάνες νοικοκυρές μαγειρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο φακές σε μεγάλα τσουκάλια και προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με ελιές, παστές σαρδέλες και τοπικό κρασί.

Υλικά:
  • 600 γρ φακή
  • ¾ φλιτζανιού ελαιολάδο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 κλωνάρι ρίγανη, αλάτι
  • ξύδι στο πιάτο

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσετε τη φακή την πλένουμε και τη βάζουμε να βράσει με λίγο κρύο νερό. Μόλις πάρει την πρώτη – δεύτερη βράση τη σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε την φακή στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη. Αφού σχεδόν πιει το νερό της, προσθέτουμε το λάδι και τη ρίγανη που θα αφαιρεθεί όταν ολοκληρωθεί η βράση για να μην πικρίσει το φαγητό. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά για 10 περίπου λεπτά αφού προσθέσουμε όσο νερό θέλουμε (ζεστό). Προσθέτουμε το αλάτι όταν κατεβάσουμε τη φακή από τη φωτιά. Το ανακάτεμα της φακής πρέπει να γίνεται με ξύλινη κουτάλα.

Μπριάμ – τα λαδερά μας –

Η ελληνική κουζίνα παραδοσιακά έχει έντονο το χορτοφαγικό στοιχείο, την ποικιλία χρωμάτων, τα μυρωδικά βότανα…

Υλικά:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 κολοκύθια
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C . Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί . Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε αλατι –πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ’ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό . Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου μια ώρα, για μισή ώρα σκεπασμένο, μετά το ξεσκεπάζουμε. Συνοδέψτε το με φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Αυγά

Καγιανά

Εκτέλεση:

Τρεις (3 ) μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 6 αυγά μεγάλα, ελαιόλαδο, ανάλογο αλάτι και πιπέρι …..είναι η βασική συνταγή. Κατά τόπους εξειδικεύεται με την πρόσθεση πιπεριάς, παστού κρέατος, λουκάνικού ή φέτας. Καλή όρεξη!

Σοφιγάδο

Tο ελληνικό γλυκόξινο

Το σοφιγάδο έχει την καταγωγή του στην Λευκάδα με ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Είναι ένα πλούσιο, γλυκόξινο μαγειρευτό φαγητό βοδινού ή μοσχαρίσιου κρέατος με κυδώνια και πετιμέζι.



Υλικά:
  • 1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 7 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • ½ ποτήρι ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 330-350 ml καυτό νερό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 3 μεγάλα κυδώνια περίπου 1 κιλό, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 100 ml πετιμέζι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να τσιγαρισθεί. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα να ροδίσουν και αυτά. «Σβήνουμε» το φαγητό με το ξύδι, προσθέτουμε το πετιμέζι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, την τομάτα, αλάτι πιπέρι και αρκετό νερό για να βράσει το φαγητό σε μέτρια φωτιά. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα κυδώνια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 15 λεπτά ωσότου να μαλακώσει. Στο τέλος μένει μια πυκνή καστανή σάλτσα με χαρακτηριστική την γλυκόξινη του γεύση.

Σπανακόπιτα

Υλικά:

  • ½ σπανάκι
  • ½ διάφορα άγρια χόρτα εποχής
  • κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο (το άσπρο μέρος του ψιλοκομμένο)
  • άνηθο
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 χειροποίητα φύλλα ή μισό κιλό φύλλο έτοιμο για πίτες



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το πράσο, τα ψιλοκόβουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Έπειτα τα μαραίνουμε στο λάδι να μειωθεί ο όγκος τους και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα, τα οποία λαδώνουμε με το πινέλο. Ρίχνουμε τα χόρτα και τα απλώνουμε. Γυρίζουμε τα φύλλα από τα τοιχώματα του ταψιού πάνω στα χόρτα και σκεπάζουμε με δύο φύλλα από πάνω λαδωμένα και αυτά. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου μια ώρα στους 180°C. Για μια πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα στα χόρτα.

Γαλατόπιτα

Υλικά:

  • 1 λίτρο γάλα (κατσικίσιο κατά την περίοδο της αποκριάς)
  • ¾ φλιτζανιού σιμιγδάλι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4-5 αυγά
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • βανίλια
  • 2-3 φύλλα μπακλαβά

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και τα αυγά αφού τα χτυπήσουμε πολύ καλά μέσα σε ένα μπολ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα προσέχοντας να μην κολλήσει. Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε τα φύλλα να καλύψουν τα τοιχώματα του και τα βουτυρώνουμε και αυτά. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα και γυρίζουμε τα φύλλα από τα τοιχώματα του ταψιού προς τα μέσα. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα. Ζέστη την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Σοκολατόπιτα

Σοκολατόπιτα

Υλικά:

  • 120 γρ. κουβερτούρα
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 15 γρ. κακάο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι







Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά.